Mýty o zrážanlivosti krvi: tiež im veríte?

Zrážanlivosť krvi je dôležitá na správne fungovanie nášho organizmu – chráni nás pred stratou krvi pri poranení a pomáha telu s hojením. Napriek tomu je spojená s mnohými mýtami, ktoré môžu napríklad sťažiť následnú starostlivosť o ranu. Poďme sa spoločne pozrieť na najčastejšie mýty o zrážanlivosti krvi a uveďme ich na pravú mieru.

Mýty o zrážanlivosti krvi: tiež im veríte?
26. 2. 2025

Zrážanlivosť krvi, čiže tiež hemokoagulácia, koagulácia krvi alebo len koagulácia je nevyhnutná pre zástavu krvi aj pri čo najmenšom poranení. V prípade porušenia cievnej steny sa v danom mieste zhluknú krvné doštičky a utvoria zátku, ktorá miesto upchá. Potom sa aktivujú ďalšie procesy, vďaka ktorým sa zátka ešte viac upevní.

Mýtus 1: Čím rýchlejšie sa krv zrazí, tým lepšie

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že rýchla zrážanlivosť krvi je ideálna – čím skôr sa rana zacelí, tým je menšie riziko straty krvi. V skutočnosti je ale aj v tomto prípade, ako v mnohých iných, dôležitá rovnováha. Ak je totiž zrážanlivosť príliš rýchla, môže spôsobovať napríklad zlé prekrvenie tkanív.

Príliš pomalá zrážanlivosť potom môže viesť k strate krvi aj pri menších poraneniach. 

Mýtus 2: Riedenie krvi znamená nižšiu zrážanlivosť

Niekedy sa chybne hovorí, že ľudia užívajúci prípravky na „riedenie krvi“ majú nižšiu zrážanlivosť a ich krv je riedka ako voda. V skutočnosti tieto prípravky krv neriedia, ale regulujú aktivitu koagulačných faktorov, látok ovplyvňujúcich zrážanlivosť krvi a udržujúcich ju v rovnováhe.

Mýtus 3: Strava nemá vplyv na zrážanlivosť krvi

Napriek tomu, že genetika hrá dôležitú rolu, to, čo jeme, môže mať na zrážanlivosť krvi významný vplyv. Funkciu už spomínaných koagulačných faktorov podporujú napríklad potraviny bohaté na vitamín K (listová zelenina, brokolica, kel). Iné látky potom môžu prispievať k lepšiemu prietoku krvi. Dôležité je preto dodržiavať zásady pestrého a vyváženého jedálneho lístka.

Mýtus 4: Zrážanlivosť krvi sa nemení

Mnoho ľudí si myslí, že zrážanlivosť sa v priebehu života nemení. V skutočnosti ju ovplyvňuje nielen už spomínaná strava, ale tiež hormonálne zmeny (napríklad tehotenstvo), vek, životný štýl, užívané prípravky alebo zdravotný stav. 

S vekom sa môže zrážanlivosť mierne zvyšovať, čo je dôvod, prečo sa u starších ľudí často sledujú hodnoty zrážanlivosti.

Mýtus 5: Ak nemáte časté modriny, vaša krv sa zráža normálne

Modriny vznikajú, keď drobné krvné cievy prasknú a krv sa dostane do okolitého tkaniva. Je pravda, že ľudia s poruchami zrážanlivosti môžu mať väčší sklon k modrinám. Ale už neplatí, že ak ich nemáte, je vaša zrážanlivosť bezchybná. Zmeny zrážanlivosti sa môžu prejavovať rôzne – napríklad tým, že vám potečie častejšie krv z nosa, alebo u žien zmenami pri menštruácii

Mýtus 6: So zastavením tečúcej krvi z rany pomôže mletá káva

Používať mletú kávu na ranu kvôli tomu, aby krv ďalej netiekla, sa neodporúča hneď z niekoľkých dôvodov. Mletá káva nie je sterilná a môže obsahovať mikroorganizmy, ktoré môžu ranu infikovať. Mletá káva navyše nemá dostatočné absorpčné vlastnosti na zastavenie krvi. Aj keď jej použitie nebráni neskoršiemu profesionálnemu ošetreniu a prípadnému zašitiu, čistenie rany bude po použití mletej kávy oveľa zložitejšie. V neposlednom rade nebol dostatočne preskúmaný vplyv kofeínu v káve na tkanivá. 

V prípade rany namiesto použitia mletej kávy tlačte na ranu pomocou čistej rukavice alebo gázy.


Zdroj: 

https://www.nzip.cz/rejstrikovy-pojem/1892

https://www.nzip.cz/clanek/1505-krev-zakladni-informace

©2025 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.