K2

Prečo tečie krv z nosa a ako ju najrýchlejšie zastaviť?

Vedeli ste, že aj pre krvácanie z nosa existuje latinské označenie? Epistaxia, ako sa krvácanie z nosa odborne nazýva, vzniká najčastejšie kvôli poraneniu v prednej časti nosa a nemusí byť ničím zvláštnym. Ak ale epistaxia nastáva častejšie, je dôležité zistiť, prečo tečie krv z nosa, a v prípade potreby sa zamerať na riešenie príčin krvácania.

Prečo tečie krv z nosa a ako ju najrýchlejšie zastaviť?

Nosová dutina je veľmi dobre prekrvená a jej sliznica obsahuje mnoho drobných ciev, ktoré sa môžu ľahko poškodiť a prasknúť. Spravidla je možné zastaviť krvácanie bez pomoci odborníka. Napriek tomu sa môže stať, že je vhodná návšteva lekára alebo že krvácanie súvisí so závažnejšími zdravotnými komplikáciami. 

Rôzne príčiny toho, prečo tečie krv z nosa

Niekedy nie je treba o dôvodoch krvácania z nosa dlho špekulovať – to hlavne v prípade, že dôjde k nárazu do nosa alebo sa do nosovej dutiny dostane cudzie teleso. Krvácanie ale môže súvisieť tiež s nachladnutím a nádchou, kvôli ktorým môže byť sliznica prekrvená a teda náchylnejšia, alebo so závažnejšími príčinami v podobe polypov či nádorov nosovej dutiny. Na vine môžu byť ale aj veci, ktoré s nosom na prvý pohľad nesúvisia. Môže ísť napríklad o vysoký krvný tlak, vírusovú infekciu vrátane osýpok, celkovú nedostatočnú zrážanlivosť, poruchu krvných doštičiek a ochorenie cievnej steny. 

Pri krvácaní hlavne nezakláňať hlavu

Jedným z rozšírených mýtov je ten, že pri krvácaní z nosa sa má zakláňať hlava. V skutočnosti je to práve naopak. Na úspešné zastavenie krvácania z nosa postupujte podľa nižšie uvedených bodov.

  1. Pripravte si studený obklad, ktorý si budete môcť dať na zátylok (prípadne koreň nosa).
  2. Posaďte sa.
  3. Predkloňte hlavu.
  4. Stlačte nosové krídla proti priehradke.
  5. Držte nosové krídla stlačené po dobu 5 až 10 minút.

Ak sa u vás krvácanie z nosa opakuje, je silné alebo neustupuje, navštívte lekára. Ten môže napríklad ošetriť krvácajúce miesto pomocou dusičnanu strieborného alebo krvácanie zastaviť pomocou špeciálnych vatových tampónov.  

Starajte sa o nosovú sliznicu a doplňte vitamíny

Je dôležité pamätať na starostlivosť o sliznicu. Tej nesvedčí napríklad klimatizácia, ktorá vzduch v miestnosti vysušuje. Pomôcť môžu zvlhčovač, špeciálne nosové spreje obsahujúce fyziologický roztok aj nosová kanvička slúžiaca na preplachovanie. Citlivosť sliznice sa môže zväčšovať aj v súvislosti s alergiami. Preto nepodceňujte jej liečbu. Dbajte tiež na dostatočný príjem vitamínov a minerálov prispievajúcich k normálnej zrážanlivosti krvi alebo tvorbe červených krviniek (vitamín K, vitamín B2, B12, železo, vápnik).

Ak užívate napríklad lieky na riedenie krvi alebo sa liečite s vysokým krvným tlakom, informujte v prípade častejšieho krvácania z nosa svojho ošetrujúceho lekára. 


Zdroj:

https://fortmedica.cz/krvaceni-z-nosu-jake-jsou-priciny-a-jak-ho-zastavit/

Vitamín K2 Complex balení

Vitamín K2 Complex

Vyskúšajte supervitamín K2 zadarmo!
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odosiela sa