K2

Na čo je vitamín K2. Poznáte obidva dôležité prínosy?

Vitamín K2 nie je taký dobre známy ako napríklad vitamín C alebo vitamíny skupiny B. To ale jeho dôležitosť pre náš organizmus neznižuje. Ak vás zaujíma, na čo je vitamín K2, potom ste tu správne. V článku sa toho ale dozviete ešte oveľa viac.

Na čo je vitamín K2. Poznáte obidva dôležité prínosy?

Vitamín K patrí k základným živinám. Naše telo si dokáže samo vyrobiť len malé množstvo. To znamená, že jeho dostatočný príjem je nutné získať stravou. 

Ako si zaistiť dostatok vitamínu K2 jedálnym lístkom 

Rovnako ako napríklad pri vitamínoch patriacich do skupiny B je potrebné aj pri „káčku“ rozlišovať jednotlivých zástupcov. Zatiaľ čo vitamín K1 nájdete v rastlinných zdrojoch, pri vitamíne K2 je potrebné naložiť si na tanier mliečne výrobky ako sú syr alebo tvaroh, ďalej vajcia, pečeň, mäso alebo natto, fermentovanú sóju. V prípade nedostatočného príjmu bežným jedlom je možné zvoliť výživové doplnky, v ktorých môžu byť spolu s vitamínom K2 ďalšie dôležité látky. 

Chcete doplniť K1? 

Prirodzene sa vyskytuje napríklad v rastlinných olejoch, riasach, brokolici, listovej zelenine alebo lucerne.

Keď jeden vitamín nestačí

Náš organizmus je zložitý celok. Ak má využiť vitamíny a minerálne látky, ktoré mu dodávame, niekedy na to potrebuje ďalšie zložky. Nie je lepší príklad než vitamíny K a D. Vitamín D hrá významnú rolu pri vstrebávaní vápnika, keď prispieva k jeho normálnemu využitiu v tele i k podpore jeho normálnej hladiny v krvi. Vďaka tomu pomáha udržiavať normálny stav kostí. Rovnako ako vitamín K. Zatiaľ čo vitamín D sa teda spolupodieľa na vstrebávaní vápnika, vitamín K podporuje ukladanie vápnika tam, kde je ho najviac potreba. 

Vitamín K patrí k tým, ktoré sú rozpustné v tukoch. Vo výživových doplnkoch sa o ich spoločný príjem postarajú omega 3 alebo triglyceridy. Tie zároveň dodajú aj vitamín D.

Odpoveď na otázku, na čo je vitamín K2

Už sme opísali, ako podporuje vitamín K normálny stav kostí. To ale nie je všetko. Dostatok vitamínu K je kľúčový tiež preto, že v tele prispieva k normálnej zrážanlivosti krvi. Zrážanlivosť krvi je dôležitá pre normálny proces hojenia rán i zníženie krvácania. Na tvorbe krvných zrazenín sa pritom podieľajú proteíny, ktoré pomáha aktivovať práve vitamín K. 

Koľko vitamínu K je tak akurát

Odpoveď na túto otázku nie je jednoduchá. Už preto, že odporúčaná denná dávka vitamínu K nie je presne stanovená. Všeobecne sa ale uvádza, že vo veku od 25 do 51 rokov je to u žien 60 μg a u mužov o 10 μg viac. Vo vyššom veku by potom mala dávka narastať. Dostatočný príjem vitamínu K je nutné viac sledovať pri niektorých akútnych alebo chronických ochoreniach, kde jeho potreba rastie, pri poruchách príjmu potravy ovplyvňujúcich vstrebávanie látok alebo pri rekonvalescencii.  


Zdroje:

https://www.nzip.cz/clanek/1133-vitamin-k

Vitamín K2 Complex balení

Vitamín K2 Complex

Vyskúšajte supervitamín K2 zadarmo!
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odosiela sa